[book review]Мистериозно-виртуозно


Поредица: "Мистериозно-виртуозно"
Заглавия: "Приемлива жертва", "Пише го в книгата", "Кондор на лавиците", "Частна заемна бибилотека и хранилище "Какстън", "Книжарница "Задънена улица"
Автори: Джефри Дивър, Мики Спилейн и Макс Алън Колинс, Джеймс Грейди, Джон Конъли, Нелсън Демил

Издателство: Бард
Жанр: крими, трилър, фентъзи

Топчеста оценка: 3 звезди за "Приемлива жертва", 4 за "Пише го в книгата" и "Кондор на лавиците" и 5 за "Частна заемна и книгохранилище "Какстън" и "Книжарница "Задънена улица"

  Абсолютно Дийдра е виновна! Аз се опитвам да съм добро дете и да си чета натрупаните вкъщи книги, а тя ми праща очарователни снимки на мини-Конъли! Е, естествено, че няма да устоя на изкушението!
Както писах в предното ревю, страшно много харесвам Джон Конъли и просто се влюбих в минюто още щом го видях. А офертата "5 за 15" нямаше как да подмина, особено при условие, че държах в ръка и чип за допълнително намаление!
Та, историята накратко - по Великден се обзаведох  с този очарователен комплект. Пет миниатюрни книжки с обем максимум 100 странички, но въпреки това истински бисерчета. Качеството на селекцията за мен растеше видимо от книжката, обозначена като първа в поредицата  към последните две, които бяха същинска кулминация. Всички книжки са в жанра на мистериите - дали с по-любителско разкриване на тайни, дали с класически детективи с прашасали офиси или с агенти  с модерно оборудване. И всичките са свързани по един или друг начин с книги. Книги и тайни, какво по-хубаво?
"Приемлива жертва" на Джефри Дивър стартира колекцията. Тук двама агенти се опитват да предотвратят атентат, атакувайки заподозрения в единственото му слабо място - книгите. Новелката беше интересна,сериозно ме накара да се зачудя виновен ли е, не е ли виновен нашия човек. Все пак обаче нещо мъничко ѝ липсваше и за мен беше най-слабата от петте, без това да я прави лоша.
"Пише го в книгата" на Мики Спилейн и Макс Алън Колинс започна точно като детективска история в стил ноар. Тесен офис, детектив с бутилка в ръката, красива секретарка, която държи пистолет под бюрото. И тайнствена книга, принадлежала на бос от мафията, до която всички искат да се докопат след смъртта му. Тази новелка определено имаше повече плът от предната. Героите си имаха минало, имаха си история, и това накара настоящия случай да изпъкне и да си заслужи 4 звезди.
"Кондор на лавиците" на Джеймс Грейди също беше новела с история. Побелелият Кондор, или Вин, главният герой тук си има и собствени, пълнометражни романи, и с голямо удоволствие в бъдеще бих се докопала до някой от тях. С книжните си почти-халюцинации и броденето из Библиотеката на Конгреса на ръба между реалността и лудостта, Вин беше изключително интересен и необикновен герой. Напомни ми естествено и на "Легион", макар Вин да не беше още толкова на "ти" с халюцинациите си. Тук отново имаме книжен заговор, дама в беда и един завършек, пълен с огън и танци. Сега като се замисля, тази новелка заслужава почти 5 звезди.

А сега стигаме до книжките, които без капка съмнение заслужават по цяла съзвездие всяка.
Най-напред е "Частна заемна бибилотека и хранилище "Какстън" на моя огромен любимец Джон Конъли. Ако от поредицата на Чарли Паркър го знаем заобиколен от изтерзани сенки и паднали ангели, тук имаме един много различен, и въпреки това пак същия Конъли. В лицето на спокойния господин Бъргър или поне в някои аспекти на житието му сигурно ще се разпознаят доста книголюбители. И, поне на мен, срещата с него ми подейства много успокоително :) Това беше най-не престъпната от всички истории, но това въобще не я лиши от разследване! Напротив! Господин Бъргър прави едно смело решение и се наема с разкриването на мистерията - неколкократното самоубийство на млада жена, което е досущ като най-известното самоубийство в историята на литературата. Да - точно като Анна Каренина. И да, правилно прочетохте - неколкократно. Историята как господин Бъргър се заема да разубеди тази дама в опитите ѝ е изключително мила, забавна и романтична, особено с резултатите от неговото "поувличане". Дори и да не бях пристрастна към автора, пак щях да обява това за личен любимец от колекцийката. И сега, две седмици след прочитането ѝ, продължавам да се оглеждам на спирките - дали там не се е запилял някой мускетар, например?

За финал е "Книжарница "Задънена улица"  на Нелсън Демил. Още  един герой, изскочил от собствената си поредица, за да сподели с нас едно кратко разследване. След тази мимолетна среща с детектив Джон Кори определено искам още и неговата поредица ще намери място в списъка ми за четене. В рамките само на няколко часа остроумният детектив ще разгадае маскираното като инцидент убийство на възрастен книжар. Хуморът блика както от вътрешния му наратив, така и от страхотния диалог. През цялата книжка не спрях да се смея и дори сега ме напушва смях при спомена за опитите на Кори да се нахрани (в крайна сметка успешни) в течение на историята.

Ако трябва да означа колекцията с обща оценка, тя ще клони по-скоро към пет звезди, въпреки отделните оценки, които сложих на историите. Кратки, завладяващи и много приятни, всяка от тях беше удоволствие за четене. Отдавна не се бях хвърляла така на прясно купена книга, веднага от книжарницата :) Бяха просто прекрасни за запълване на времето (пред кабинета на зъболекаря, например) без да тежат в чантата. Много се надявам Бард да продължат с тази "Мистериозно-виртуозна" инициатива, защото видях и други заглавия в Гудрийдс селекцията, където намерих и тези.

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy